Ι. Μονή "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου"

Στην πλευρά του νησιού που βλέπει στη Χίο, πάνω από μια νοτιοδυτική γραφική παραλία όπου ανοίγεται ο ορμίσκος  Τσελεπί, βρίσκεται η Ιερή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι χτίστηκε από το ευσεβές ζευγάρι του Πανάγου και της Κατίγκως Πατέρα.
Εγκαινιάστηκε τη 10η Αυγούστου του 1965 και εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου. Από την ίδρυσή της η μονή ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο και το τυπικό του Αγίου Σάββα.
Οι μοναχές ασχολούνται με διάφορα διακονήματα, με την αγιογραφία, το χρυσοκέντημα ιερών εικόνων, καθώς και την πλεκτική και την ιερορραπτική για τις ανάγκες τους. Στους λοφίσκους που βρίσκονται γύρω από τη μονή έχουν χτιστεί από τους κτήτορες του μοναστηριού δύο απέριττα και κατανυκτικά ξωκλήσια, ένας μεγάλος βυζαντινός σταυρός ύψους 12μέτρων  και δύο προσκυνητάρια, ένα αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και ένα δεύτερο αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον Απόστολο Παύλο.
Σύμφωνα με την άποψη του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, και με αφορμή το 20ό κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων (στ. 15) που μιλάει για άφιξη και προσόρμιση του Αποστόλου Παύλου σε περιοχή απέναντι από τη Χίο, ο κολπίσκος της μονής είναι πιθανότατα το μέρος όπου προσορμίστηκε ο Απόστολος πριν κινήσει για τη Σάμο. Ο Κόντογλου φιλοτέχνησε μια πρωτότυπη εικόνα που κοσμεί το νάρθηκα του Καθολικού. Κάθε χρόνο, την 29η Ιουνίου εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου με λιτανεία μέχρι το λιμανάκι της μονής. Η αγιογράφηση του καθολικού της μονής έγινε από τον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, με βάση σχέδια του Κόντογλου. Ο μεγάλος αγιογράφος έχει δουλέψει την οροφή του μικρού ναΐσκου όπου αναπαύονται ο κτήτορας του μοναστηριού και τα παιδιά του, ενώ σε κάποιους  χώρους της μονής έχουν τοποθετηθεί αποτοιχισμένες αγιογραφίες του Κόντογλου από το παρεκκλήσι της οικογένειας των κτητόρων στο πατρικό τους σπίτι στο Ψυχικό Κάτω από το κάστρο της πόλης, στη δυτική ακτή του νησιού, θα βρείτε την Ιερά Μονή "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου", κατασκευασμένη το 1962 από την εφοπλιστική οικογένεια Πατέρα. Το ησυχαστήριο αυτό φτιάχτηκε ως τάμα της οικογένειας προς την Παναγία και αποτελεί κομψοτέχνημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε εάν θέλετε να νιώσετε την γαλήνια αύρα του αφού, ως πνευματικό καταφύγιο, έχει τη δυνατότητα να σας χαρίσει ηρεμία και το κατάλληλο περιβάλλον για περισυλλογή. Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε τις εξαίρετες ψηφιδωτές αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου καθώς και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας.

Για να μεταβείτε στην συλλογή φωτογραφιών της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού καντε κλικ εδώ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *