Έθιμα και Παραδόσεις

Η παράδοση των Οινουσσών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Έθιμο για το νησί αποτελεί το φαντασμαγορικό πανηγύρι που γίνεται στις 6 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού...
του λιμενικού σώματος και του στρατού. Η έντονη παρουσία των σωμάτων αυτών μαρτυρά τη διαχρονική σημασία της ναυτιλίας για τους κατοίκους και φέρνει στο νου μνήμες του ένδοξου παρελθόντος του νησιού.
Τα ήθη και έθιμα των Οινουσσών είναι ένα συνονθύλευμα πολλών περιοχών απ’ τις οποίες επηρεάστηκαν στη διαμόρφωση της πολιτισμικής τους ταυτότητας. Η περιοχή δέχτηκε έντονες επιρροές κυρίως από τη Χίο και τα αντικρινά Μικρασιατικά Παράλια, με τους πρόσφυγες να έχουν αφήσει το στίγμα τους. Ένα έθιμο που αναβιώνει σήμερα είναι οι παραλογές, δηλαδή τα τραγούδια-ιστορίες που τραγουδιούνται και χορεύονται από τους κατοίκους κατά τη διάρκεια των Αποκριών, που αποτελούν μεγάλη γιορτή του γεωργικού εορτολογίου.
Η λαογραφική παράδοση του νησιού είναι έντονη και αποτυπώνεται και στη μουσική και χορευτική παράδοση την οποία οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν και να αναδείξουν.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *