04/02 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Την ανάγκη της ενημέρωσης και της πρόληψης τονίζουν οι επιστήμονες, στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο κι αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 19 εκατομμύρια μέχρι το 2025, στα 22 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και στα 24 μέχρι το 2035.

Με βάση τα στοιχεία αυτάεάν διατηρηθεί ο συγκεκριμένος ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων, ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει τη νόσο πριν φθάσει τα 75 του χρόνια, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 12 γυναίκες θα πεθάνει από αυτήν.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ για το 2014 οι κυριότεροι παράγοντες πρόκλησης του καρκίνου, που επομένως αν αυτοί εκλείψουν μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, είναι: το κάπνισμα, οι λοιμώξεις, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης,

η ακτινοβολία--τόσο η ηλιακή όσο και από τις ιατρικές εξετάσεις-- η μόλυνση του αέρα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία, η απόκτηση λιγότερων παιδιών και η απουσία θηλασμού.

Το 2012, οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που διαγνώστηκαν παγκοσμίως ήταν του πνεύμονα, του μαστού, του εντέρου, του συκωτιού και του στομάχου.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει ως θέμα «Καταρρίπτουμε τους μύθους» και επικεντρώνεται στην απομυθοποίηση των προκαταλήψεων και των παρανοήσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι γενικές γνώσεις σχετικά με την παγκόσμια επιδημία καρκίνου και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω των σωστών στρατηγικών και παρεμβάσεων, μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευτούν μερικοί από τους πιο συχνούς τύπους της νόσου.

«Η Παγκόσμια αυτή Ημέρα, η οποία λειτουργεί ως υπενθύμιση για το ότι μπορούμε όλοι να αναλάβουμε δράση για να καταρρίψουμε τους μύθους και τις προκαταλήψεις σχετικά με τον καρκίνο και να συνεργαστούμε για να μειώσουμε το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που προκαλεί»,,

επισημαίνει ο Νίκος Χατζηνικολάου, διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος της Pfizer Hellas, στο πλαίσιο της συμμετοχής της εταιρίας στις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα.

Και καταλήγει: «Στην Ελλάδα στηρίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση».

Πηγή: real.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *