Από την Αιγνούσα… στη Σμύρνη με μηχανή του 1940


Κοινές ρίζες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, τότε που Έλληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν για αιώνες στη χερσόνησο της Ερυθραίας, καλούνται να επαναφέρουν η Ρωμιά της Σμύρνης Ευαγγελία Κασκάνη Durkan και η Τουρκάλα Güler Sarıgöl.

Η Έυα Κασκάνη
 
Με καταγωγή από την Αιγνούσα, από Μικρασιάτισσα μητέρα (το γένος Σταυράκη) κι Αιγυπτιώτη πατέρα, η Εύα Κασκάνη Durkan μεγάλωσε εκεί μέχρι τα εφηβικά της χρόνια με περισσή αγάπη.
Ως σχεδιάστρια έθνικ ρούχων και κοσμημάτων ταξίδεψε πολύ προκειμένου να εμπλουτίσει συνεχώς τις γνώσεις της. Τα βήματά της την οδήγησαν ενστικτωδώς στην Τουρκία. Αρχικά στην Πόλη ξεκίνησε να παρακολουθεί τεχνοτροπίες και να παρακολουθεί σεμινάρια.
«Ξεκίνησα να αγοράζω υλικά μοναδικά και να δουλεύω ακατάπαυστα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Με τρόπο μαγικό καθιερώθηκα πολύ γρήγορα στον χώρο, ξεκίνησα συνεργασίες με σημαντικούς ανθρώπους του είδους οι οποίοι με περιέβαλαν με πολύ αγάπη κι εμπιστοσύνη, πράγμα που ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου.
Σήμερα πια ζω μόνιμα στην Σμύρνη και είμαι παντρεμένη με τον Sadan Durkan φωτογράφο- αντικερ.Τον τελευταίο χρόνο είχα την τύχη να γνωρίσω την συγγραφέα GÚLER SARIGOL KOŸMMEN. Πέρα από την υπέροχη φιλία που μας έδεσε ξεκινήσαμε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία για μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών η οποία στηρίζεται πάνω στο βιβλίο της Annesinin Kizi, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «η κόρη της μαμάς».
Εδώ είναι όλα μια ατελείωτη έκπληξη...Το μόνο που αποκαλύπτουμε προς στιγμής είναι ότι τα γυρίσματα της σειράς γίνονται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Tahsin Isbilen.  Επόμενως σταθμός των γυρισμάτων μας μετά το ODEMIS, τόπο καταγωγής της Güler Sarigol, θα είναι οι Οινούσσες ο τόπος της δικής μου καταγωγής», αποκαλύπτει η ίδια στον «π»

Τα ντοκιμαντέρ 

Όπως εξηγεί η κ. Κασκάνη Durkan η πρόταση προήλθε από μία παραγωγό κι έναν διάσημο Τούρκο σκηνοθέτη λίγο πριν το καλοκαίρι. Η ιδέα περιλαμβάνει για αρχή το γύρισμα 15 ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ που όμως θα συνδύαζαν εκτός από εικόνες, γεύσεις κι αναμνήσεις μίας άλλης εποχής.
Η πλοκή των γυρισμάτων θέλουν μία Ρωμιά της Σμύρνης κι εν προκειμένω την Εύα Κασκάνη και μία Τουρκάλα να ταξιδεύουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με μία μηχανή του 1940.
Μέσα από την περιήγησή τους βρίσκουν κοινές αναμνήσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές και γεύσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, Έλληνες και Τούρκους.
Το ντοκιμαντέρ όμως δεν σταματάει εκεί. Μέσα από την έρευνα ανακαλύπτουν οικογένειες από την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών και μπαίνουν στα σπίτια τους ως μουσαφίρηδες. Εκεί επανέρχονται μνήμες που μέχρι πρότινος ο χρόνος απειλούσε να διαγράψει.
«Πρόκειται για μία σπουδαία δουλειά που στηρίζεται πάνω στο βιβλίο «Annesinin Kizi» της Güler Sarigol. Η αποδοχή που έχει έως τώρα από τον κόσμο με κάνουν να πιστεύω ότι πρόκειται για μία σειρά που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Τουρκία», επισημαίνει στον «π» η Εύα Κασκάνη.
Σε ότι αφορά στα γυρίσματα ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα ενώ η παραγωγή βρίσκεται σε συζητήσεις με την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας για την προβολή τους.

Πηγή: politischios

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *