Η Προσφυγική Κρίση στο Αιγαίο στην Καρδιά του Χειμώνα

 

Η Προσφυγική Κρίση στο Αιγαίο στην Καρδιά του Χειμώνα

Η κατάσταση με τους πολλές χιλιάδες πρόσφυγες που συνεχίζουν να διαπλέουν το Αιγαίο κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.
 Στα νησιά ευτυχώς οι υποδομές έχουν οργανωθεί αρκετά και τίποτα δεν θυμίζει το χάος των καλοκαιρινών μηνών, όταν λίγοι άνθρωποι, εθελοντές και τοπικοί φορείς, παλεύαμε με ιδίους πόρους να καλύψουμε τις πολυάριθμες ανάγκες των χιλιάδων συνανθρώπων μας που έφταναν καθημερινά.Πλέον πολλές οργανώσεις και εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς οι επίσημες οργανώσεις αρωγής οι οποίες κατέφθασαν στα νησιά με μεγάλη καθυστέρηση, βρίσκονται στα νησιά του αν. Αιγαίου και καθώς διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους,βοηθούν πολύπλευρα δημιουργώντας υποδομές και προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Οι ανάγκες έχουν αλλάξει και αυτές, το καλοκαίρι είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση και την ηλίαση, ενώ τώρα η μεγαλύτερη δυσκολία για τους πρόσφυγες είναι να καταφέρουν να διαπλεύσουν τα δύσκολα περάσματα του Αιγαίου, να αντιμετωπίσουν τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τα έντονα θαλάσσια ρεύματα του χειμώνα και να φτάσουν ζωντανοί στις ακτές. Εάν τα καταφέρουν, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κρύο και τις βροχές. 
Αν και οι ροές των προσφύγων είναι πλέον μικρότερες απ’ ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο λόγω της δυσκολίας του ταξιδιού, το πρόσωπο του χειμώνα για τους πρόσφυγες είναι πραγματικά σκληρό.
Παρά από το εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό έργο που κάνουν τόσο οι εθελοντές διασώστες, και το προσωπικό της ακτοφυλακής στα νησιά του αν. Αιγαίου, οι πνιγμοί είναι δυστυχώς αυξανόμενοι. Τις προηγούμενες μόλις ημέρες, νεκρά πτώματα παιδιών και ενήλικων ανασύρθηκαν πάλι στις ακτές της Ικαρίας, των Φούρνων, του Αγαθονησίου, αλλά και στις Τουρκικές ακτές, και πολλά άλλα είναι αυτά για τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ... Αυτό που είναι όμως ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι κινδυνεύουμε να συνηθίζουμε τους πνιγμούς συνανθρώπων μας δίπλα μας, κάτι που συχνά πλέον περνάει στις τελευταίες ειδήσεις.

Οι Προσπάθειες του Αρχιπελάγους

Αυτό που πρέπει σίγουρα να αναγνωριστεί είναι η τεράστια προσπάθεια που επί πολλούς μήνες υλοποιούν στα νησιά τοπικές οργανώσεις και απλοί άνθρωποι που δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγοι απέναντι σε αυτή την πραγματική ανθρωπιστική κρίση...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *